Humphrey Bogart amerikai filmszínész

A 113 éve született Humphrey Bogart amerikai filmszínész hihetetlen népszerűségét markáns megjelenésének, férfias gesztusainak, színészi eszközei visszafogottságának köszönhette. Korának elsőszámú "kemény férfija" kiemelkedő alakítást nyújtott A máltai sólyom, a Casablanca, és A Sierra Madre kincse című filmekben.

Humphrey DeForest Bogart 113 éve, 1899. január 23-án, egy manhattani sebész és egy magazin illusztrátorának gyermekeként látta meg a napvilágot New York-ban. New York-i tanulmányai után szülei Andoverbe küldték a Phillips Akadémiára, annak érdekében, hogy a nagyhírű Yale Egyetem orvosi tanulmányaira felkészüljön. Miután a Phillips Akadémiáról kicsapták, csatlakozott az Egyesült Államok Haditengerészetéhez. Szolgálata közben megsebesült és részlegesen megbénult; írása ennek következtében vált kuszává.

1920 és 1922 között az ifjú Bogart a család egy barátjának - William S. Brady - filmes vállalatánál dolgozott. Rendszeres színpadi szereplései 1922 után kezdődtek. 1922-es színpadi játékát egyesek "elégtelennek" minősítették.

1930-ban a Fox Filmstúdióval kötött szerződést, és egy tízperces rövidfilmben debütált. A bemutatkozás után több éven keresztül szerepelt még színpadi darabokban és vállalt apróbb filmszerepeket.

A Máltai sólyomban

Az áttörést az 1936-ban bemutatott Megkövült erdő hozta meg számára. Bogartnak a film sikere egy hosszútávú Warner- szerződést eredményezett. 1936 és 1940 között 28 filmben szerepelt, általában gengsztereket alakított, kétszer westernben.

A Casablanca plakátja

Fordulópontot hozott az 1941-es év, amikor is először a High Sierra című filmben, majd a Máltai sólyomban Sam Spade-ként aratott közönségsikert. E filmeket követte 1942-ben a klasszikus alapmű, a Casablanca, majd 1948-ban a Key Largo.

A szépséges feleség

Bogart 1945-ben nősült, elvette Lauren Bacall színésznőt. A szikrázóan tehetséges és gyönyörű színésznővel az akkori Hollywood álompárját alkották. Szerelmük, kapcsolatuk legendássá vált.

1947-ben, ünnepelt sztárként saját produkciós céget alapított, és 1948-ban leforgatta a Sierra Madre kincsét. 1951-ben elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat a The African Queen-ben nyújtott szerepformálásáért. 1954-ben már súlyos betegen is forgatott. Egy műtétet követően, 1957. január 14-én hollywoodi otthonában, álmában érte a halál, torokrák végzett vele.

"Bogarttal az a gond, hogy azt képzeli magáról: ő BOGART."
/John Huston/