Hegyikerékpározás

Annak idején aki kerékpározni akart az választhatott, hogy vagy a kényelmes, ám de lomha és váltó nélküli túrakerékpárt, vagy a gyors és váltóval ellátott, ám kényelmetlen és nagyon sérülékeny versenykerékpárt választja. A lehetőségeken egy Specialized nevű japán cég lendített, amikor fejlesztésre megvásárolt egy kaliforniai megszállottak által készített egyedi kerékpárt. Az első MTB-ok túrakerékpárokból váltóval kiegészített és lecsupaszított csodajárgányok voltak, melyeknek versenyeket is rendeztek.

Bővebben...

Csipkék királynője, a halasi csipke

Az avatatlan szemlélő szinte minden csipkét szépnek lát, a varrtat éppúgy, mint a vertet, vagy a csomózottat, kötöttet, horgoltat, a kézit és a gépit. Mitől különlegesen értékes a halasi csipke?      

Lakner Mónika, a Néprajzi Múzeum textil osztályának munkatársa szerint azért egyedülálló művészi értékű, mert teljes egészében kézi munkával készül. Klasszikus alapanyaga a különleges, fehérített lenfonal, előállító eszköze pedig a varrótű. A halasi leányok, asszonyok évszázados, öröklött technikával, fantáziát, szívet, türelmet, ízlést beleadva készítik e remekeket.

Bővebben...

Fülbemászó talpalávaló: az esküvői zenekar

A lakodalom legmeghatározóbb tényezője az étkek és a nedűk mellett a zene. Ami a különleges alkalomra való tekintettel ott helyben születik - eleven zenészek, énekesek avagy dídzsék részvételével.    

Mert az ugye meg sem fordult senkinek a fejében, hogy odaállhat a lemezgyűjteményével talpalávalót keverni egész estére?

Bővebben...